Brudbukett

Brudbukett. Enligt traditionen är brudbuketten en gåva från brudgummen till bruden. Denna tradition har dock i viss mån försvunnit, och det är idag vanligt att det är bruden själv som beställer buketten. Förr i tiden var det vanligt att vita blommor dominerade brudbuketten.

Med tiden så har dock färgprakten blivit större, och buketterna har också växt i omfång. Det var under 1700-talet vanligt att bruden hade buketten fastsatt på klänningen. På 1800-talet så började man använda brudbuketter som bruden höll i handen.

Kom ihåg att beställa brudbuketten i god tid
Din brudbukett bör beställas mellan en till tre månader innan vigseln. Detta i synnerhet om vigseln är tänkt att äga rum vid en tidpunkt på året då många par vanligtvis gifter sig, som exempelvis pingst.

Det är alltid en fördel att jämföra olika floristers utbud och prissättning innan ni väljer att beställa en brudbukett. Ett vanligt pris för en brudbukett idag ligger någonstans mellan 400 och 1 000 kronor. Du ska dock vara medveten om att priset kan variera efter säsong.

Hur ska en brudbukett se ut?
Det är inte alltid så lätt att veta vilka blommor man ska välja till brudbuketten. Det är dock ganska vanligt att floristen har olika album, som ni kan få låna och titta igenom för inspiration. Vidare finns det flera olika bröllopsmagasin där du kan hitta bilder på brudbuketter. De vanligaste varianterna på brudbuketter är droppformade, ovala och runda.

Ett gott råd är dock att tänka på att brudbuketten och brudens klänning ska harmoniera med varandra. Detta eftersom brudbuketten inte bara är en del av bröllopsdagen, men även med säkerhet kommer att figurera på bilder med brudparet. I USA finns en tradition där bruden i efterhand sticker in två speciella blommor i buketten. Det sägs också att en blå blomma i brudbuketter bringar lycka.

Populära blommor

Vanligt förekommande blommor i en brudbukett är rosor, liljor och orkidéer. Rosor har länge haft en stark symbolisk betydelse. Röda rosor är en symbol för kärlek, och om de är sju till antalet så betyder det ”Jag älskar dig”. Vidare kan rosen också symbolisera jungfru Marias oskuld, vilket är en bidragande anledning till dess popularitet när det gäller brudbuketter.

Liljan sa, enligt en mytisk föreställning, ha skapats av Heras mjölk, vid samma tidpunkt som Vintergatan. Precis som rosen så symboliserar liljan oskuldsfullhet. I konsten är det vanligt att jungfru Maria porträtteras med liljor, där de representerar den obefläckade avelsen. I den engelske dramatikern William Shakespeares dramer så symboliserar orkidéer älskog.

Kom ihåg att mängden blommor i buketten också ska matcha bruden. Är bruden liten och smal så kan det se lite konstigt ut om brudbuketten är grandios. Omvänt förhållande gäller ifall bruden är storväxt och mullig.

Om det kommer att vara några andra speciella blomsterarrangemang i kyrkan, eller på bröllopsfesten, så kan det också vara en idé att fundera på hur dessa ska korrespondera mot brudbuketten. Men detta är bara några allmänna tips. Självklart är det viktigaste att man väljer en bukett som man själv tycker är fin.

Leveranstider

Vi kan leverera blommorna samma dag inrikes om beställningen görs före kl.12:00 måndag-fredag och före kl.11:00 lördag. Vi kan dock inte garantera leverans på söndagar.

Vi erbjuder

  • Leverans samma dag
  • Blommor av högsta kvalitet
  • God service
Glänsande garderobsblomma
325kr - Köp nu!
En juvel av Oncidium orkidéer
450kr - Köp nu!
Orkidédröm i vitt
395kr - Köp nu!
Tropiska Calatheor
250kr - Köp nu!