Skötselråd blommor

Skötselråd blommor. För att dina blommor och växter ska trivas och vara vackra under en lång tid, så krävs det att du tar väl hand om dem. Vissa växter är mer känsliga än andra. Om du således vet med dig att din tid för att ta hand om växter kommer att vara begränsad så är det en god idé att be din florist hjälpa dig och välja ut växter som är extra tåliga.

Mängden vatten är central
För att kunna överleva så behöver dina växter och blommor vatten och ljus. Men det är inte alltid så lätt att veta hur mycket vatten som varje typ av växt behöver. Om du vattnar för mycket så kan detta leda till att skador på rötterna uppkommer. I förlängningen kan konsekvensen bli att roten dör, eftersom den inte kan ta upp mer vatten. I sin tur leder detta till att växten sloka, på samma sätt som den gör när den har fått för lite vatten.

Ett bra tips är att kontrollera ifall vattnet inte sugits upp efter en timme. Häll i så fall bort det överflödiga vattnet. Du kan också lyfta ur plantan ur sin kruka och svepa en tidning om den, så att vattnet sugs upp. Om du däremot glömt att vattna din planta så är det viktigt att du inte häller på några stora mängder vatten till en början. Vattna sparsamt tills växten har hunnit bilda nya rötter.

Vattentemperatur

Om blommorna har mjuka själkar så bör vattnet vara kallt, upp till +20 °C. Detta gäller exempelvis tulpan, fresia, anemon, allium, ranunkel och gladiolus. När det gäller exempelvis pion, rosenkalla, lilja, gerbera och stormhatt, som har medelhårda stjälkar bör temperaturen på vattnet vara upp till +30 °C. Vatten, med en temperatur på upp till +60 °C, är lämplig när det gäller blommor med hårda stjälkar som ros, syren, ginst och forsythia.

Extra näring
Växter och blommor är i stort behov av kväve, fosfor och kalium. Kväve behöv för den vegetativa utvecklingen. Det är dock viktigt att växten inte får för mycket kväve eftersom detta kan leda till att blomningen uteblir. För mycket kväve kan också leda till att växten blir mer mottaglig för olika skadeangrepp.

Fosfor har en stor betydelse för knoppbildningen hos blommande krukväxter. Om växten skulle få i sig för mycket kväve, så innebär detta inte något större problem. Kalium har en viktig funktion, då det ger styrka åt växten stammar.

Ljus
Om dina blommor får för mycket ljus så kan det leda till brännskador. Detta eftersom bladytan värms upp för mycket. Står dina blommor i fönstret så kan det vara en god idé att fälla ner markisen, och om en sådan inte finns försöka att skugga blommorna på något att sätt.

Skulle bladen gulna, vissna och falla av, så finns det en stor risk att dina växter och blommor lider av för lite ljus. Kom ihåg att ljusintensiteten avtar snabbt innanför ett fönster. Sätt upp en lampa eller ett lysrör för att ge plantan mer ljus. Förutom ljus så alstrar de även värme.

Hantering av snittblommor

Om du har köpt en bukett med snittblommor hos din florist så ska du inte lösa upp den. Vad du dock kan göra är att skär en ny snittyta för att blommorna ska passa i vasen. Skulle det finnas några blad som därmed hamnar under vatten, så bör de skäras bort. Detta eftersom förekomsten av blad i vattnet påskyndar tillväxten av bakterier. De är viktigt att snittblommorna hamnar i vatten snabbt, och att du tillför snittblomsnäring.

Glöm inte heller att fylla på nytt vatten varje dag. Under nattetid så bör vasen placeras svalt. Undvik också att utsätta snittblommorna för starkt solljus. Vidare ska du aldrig placera dina snittblommor när frukt som avger gasen etylen. Detta eftersom denna gas gör att snittblommorna åldras snabbare.

Leveranstider

Vi kan leverera blommorna samma dag inrikes om beställningen görs före kl.12:00 måndag-fredag och före kl.11:00 lördag. Vi kan dock inte garantera leverans på söndagar.

Vi erbjuder

  • Leverans samma dag
  • Blommor av högsta kvalitet
  • God service
Glänsande garderobsblomma
325kr - Köp nu!
En juvel av Oncidium orkidéer
450kr - Köp nu!
Orkidédröm i vitt
395kr - Köp nu!
Tropiska Calatheor
250kr - Köp nu!