Uppvakta med rosor

Uppvakta med rosor. Att uppvakta med rosor är alltid omtyckt. Rosor har viktig symbolisk betydelse, och signalerar kärlek från givaren till mottagaren. Under antiken kretsade rosens symbolik kring myten om Adonis, ur vars blod de första rosorna ska ha spirat. Rosen symboliserar en kärlek som är starkare än döden. I den romerska dödskulten finns rosenfesten ”Rosalia” omvittnad sedan det första århundradet e.Kr.

Under Dionysosfesterna så hade rosen en uppgift att kyla vinets hetta. Med en ros minskade risken för att man i fyllan och villan skulle prata bredvid mun. Detta är den bakomliggande förklaringen till varför man ibland talar om rosen som en symbol för tystlåtenhet.

Om man går till kristen symbolik så var rosen dels en sinnebild av Jesu blod, men även en representant för jungfru Marias oskuld. Under medeltiden så var det bara jungfrur som gavs tillåtelse att bära rosenkransar.

Rosornas färger och deras betydelse
Gula rosor är vanligt förekommande på begravningar. De gula rosorna kan också stå som en symbol för vänskap. Väljer du att ge bort orangea rosor så är detta en signal till mottagaren att du är stolt över denne. Således kan gula rosor vara en bra färg när man som chef ska hylla någon av sina anställda.

Svarta rosor är en signal om att något hemskt och tråkigt kommer att inträffa. Vidare står svarta rosor som en symbol för en kärlek som aldrig kommer att spira. Vill du med din blomstergåva säga att det finns hopp om nya möjligheter runt hörnet, så ska du välja blåa rosor.

Men en blå ros kan också vara en symbol för just motsatsen, det ouppnåeliga. Om du ger bort vita rosor så innebär det att du tror på mottagarens renhet. Förutom oskuld och kyskhet har vita rosor under historien även betraktats som dödens budbärare.

Växtfasens betydelse
När du går in på din blomsteraffär så kanske du väljer de första bästa rosor som du hittar. Men då ska du komma ihåg att rosornas betydelse skiljer sig åt beroende på om de är fullt utslagna, eller om det rör sig om nyligen utsprungna rosenknoppar. Att ge bort en fullt utslagen ros är detsamma som att säga ”Kärleken jag hyser till dig har aldrig varit större”.

Ger du bort en nyligen utsprungen rosenknopp så betyder det att du hyst kärlek till mottagaren, i hemlighet, under en lång tid. Kommer kärleken att besvaras så slår också rosen ut i sin fulla prakt.

Antalet rosor
Förutom färg och växtfas är det också bra att känna till vad ett visst antal rosor har för betydelse. Ger du bort en ros så säger du ”Du är mitt allt”, och två rosor ”Låt oss resa bort”. Tre rosor är detsamma som att fråga ”När får jag åter se dig”, fyra rosor ”Jag ser upp till dig”, och fem rosor ”Jag gör vad som helst för dig”.

Ger du bort sex rosor betyder det ”Jag tvivlar på det du säger”, sju ”Jag älskar dig”, och åtta ”Jag kommer vara dig trogen tills döden skiljer oss åt”. Med nio rosor signalerar man om en önskan att spendera tid ensam med mottagaren, och slutligen tio rosor betyder ”Vill du gifta dig med mig?”.

Skicka rosor via Internet
Många florister runt om i Sverige har bra hemsidor, genom vilka man kan skicka blommor. Därför är det alltid en god idé att jämföra priser och tider för leveranser innan du gör din beställning.

Leveranstider

Vi kan leverera blommorna samma dag inrikes om beställningen görs före kl.12:00 måndag-fredag och före kl.11:00 lördag. Vi kan dock inte garantera leverans på söndagar.

Vi erbjuder

  • Leverans samma dag
  • Blommor av högsta kvalitet
  • God service
Glänsande garderobsblomma
325kr - Köp nu!
En juvel av Oncidium orkidéer
450kr - Köp nu!
Orkidédröm i vitt
395kr - Köp nu!
Tropiska Calatheor
250kr - Köp nu!